Gastouderopvang Het Lammetje

Inhoudsopgave:    

Hoofdstuk    1                                 Inleiding      

Hoofdstuk    2                                 Mijn visie    

Hoofdstuk    3                                 Dagindeling

Hoofdstuk    4                                 Pedagogisch Werkplan  

Hoofdstuk    5                                 Wenperiode                       

Hoofdstuk    6                                 Planning      

Hoofdstuk    7                                 Ziekte en vakantie           

Hoofdstuk    8                                 Klachten      

Hoofdstuk 9                                    Protocollen

1. Inleiding       

Mijn naam is Bianca Diepenbroek, geboren op 28 juli 1977 in Amersfoort. Ik ben de middelste van drie kinderen en heb een diepe liefde voor zowel dieren als kinderen. In mijn jeugd werkte ik altijd met paarden. Toen ik twintig was, verhuisde ik van Lelystad naar Zoetermeer voor de liefde van mijn leven. Mijn man Remko en ik zijn al 27 jaar samen, waarvan 19 jaar getrouwd. We hebben twee kinderen, een 22-jarige jongeman "Robin" die al het huis uit is en een 12-jarige jongen genaamd Damiën.

Na een loopbaan van 15 jaar op kantoor, heb ik na de geboorte van mijn jongste kind besloten het roer volledig om te gooien. Ik heb al mijn vereiste diploma's behaald en ben in september 2014 gestart als zelfstandig gastouder. Mijn gastouderopvang bestaat inmiddels al 10 jaar en ik heb er geen moment spijt van gehad! Het is fantastisch om met kinderen te werken en hun een veilige, warme en educatieve omgeving te bieden terwijl hun ouders/verzorgers aan het werk zijn. Ik vang kinderen op in de leeftijd van 0 tot 4 jaar. Doordat ik kinderen in huiselijke kring opvang, creëer ik een huiselijke sfeer waarin het kind de hoofdrol speelt. Mijn kleinschalige opvang zorgt ervoor dat elk kind de aandacht krijgt die het verdient.

Ik hanteer mijn eigen pedagogisch werkplan om bewust met de kinderen om te gaan. Op die manier weet ik wat ik de kinderen aanbied, waarom ik dat doe, en of de activiteiten nog bij hun behoeften en ontwikkeling passen. Om mijn kennis actueel te houden, volg ik regelmatig cursussen, scholingsavonden en vernieuw elk jaar mijn EHBO-vaardigheden voor kinderen. Ik werk met thema’s via Piramide, dagritme- en aanwezigheidskaarten, en bied diverse leuke en uitdagende binnenshuis activiteiten aan, zoals knutselen, voorlezen, dansen, kringgesprekken en tekenen/kleuren.

Ik hou ervan om buiten te zijn en probeer elke dag met mijn kinderen naar buiten te gaan. We genieten van wandelen, picknicken en het bezoeken van speeltuintjes samen.

In mijn pedagogisch werkplan beschrijf ik de dagelijkse routine, mijn kijk op pedagogie en hoe ik de pedagogische doelen vormgeef. Ik houd mijn werkplan relevant door regelmatige updates waar nodig.

Onderstaande komt in het pedagogisch werkplan aan bod:                      

Hoe zorg ik ervoor dat uw kind zich veilig voelt in mijn kinderopvang, dat ik uw kind iets te bieden heb in zijn/haar ontwikkeling, dat ik uw kind vaardigheden meegeef om te leren omgaan met andere kinderen en dat ik uw kind waarden en normen bijbreng? 

Op de volgende manier zet ik mijn pedagogisch handelen in en zorg ik ervoor dat ik de vier basisdoelen (emotionele veiligheid, persoonlijke competentie, sociale competentie, waarden en normen) bereik in mijn gastouderopvang.

2.  Mijn Visie            

Gastouderopvang Het Lametje biedt professionele opvang in een huiselijke sfeer voor kinderen in de leeftijsgroep van 0 tot 4  jaar oud.

De zorg voor de kinderen staat voorop, maar plezier is ook erg belangrijk.

Door activiteiten te doen hebben ze plezier en deze stimuleren tegelijkertijd hun sociale ontwikkeling.

Rust en regelmaat vind ik ook erg belangrijk en daarom proberen wij zoveel mogelijk de eet- en drinkmomenten op vaste tijden te doen en gezamenlijk aan tafel. Voor deze momenten zorgen we dat het speelgoed is opgeruimd zodat we na de eet- en drinkmomenten kunnen starten met een nieuwe activiteit. Een dagritme zorgt voor structuur, rust en een gevoel van emotionele veiligheid.

Uiteraard hebben de baby’s zo hun eigen ritme en daar probeer ik zoveel mogelijk in mee te gaan.Ik betrek ze er zoveel mogelijk bij maar hou rekening met hun eigen behoefte.

Zelf ben ik een dierenmens en in de opvang zullen de kinderen ook met dieren in aanraking komen. Het leren omgaan met dieren vind ik belangrijk en ondersteun de kinderen hierbij. In huis zijn aanwezig onze honden Bailey en Sam en de kat Timmy. Ook ben ik in het bezit van 2 pony’s en kippen die op loopafstand van de opvang gehuisvest staan. Ook hier gaan we regelmatig naartoe en leren de kinderen hoe om te gaan met dieren.

Mijn streven is dat alle kindjes hier in de opvang dit als hun tweede huis zien en met veel plezier komen spelen en leren.                                              

3. Dagindeling       

7:30 – 8:30                        Binnenkomst kinderen

9:30/10:00                        Drink en eetmomentje

10:00/10:30                      Verschoon- toilet ronde - Activiteit

                                        (als het weer en bezetting  het toelaat een buitenactiviteit)                      

11:30/12:00                      Lunch   

12:30                                Slaaptijd voor de kinderen waar het nog van toepassing is

                                        Andere kinderen activiteit of vrij spelen

14:30-15:00                       Alle kinderen uit bed, verschoon en toilet ronde

15:00                                Activiteit, boekje lezen of in de tuin spelen         

15:45/16:15                      Drink en eetmomentje  

16:30/18:00                      Ophalen kinderen

 4. Pedagogisch Werkplan

Opvoedingsdoel: In de interactie tussen mij en het kind 

Zo bereik ik een gevoel van emotionele veiligheid:

Er is maar 1 vaste verzorger en dat ben ik: Bianca Diepenbroek (de gastouder)

De huisgenoten zijn mijn man Remko Diepenbroek en mijn jongste zoon Damiën Diepenbroek. Mijn oudste zoon woont op zichzelf maar komt soms nog eens langs, hij staat nog netjes als vaste bezoeker geregistreerd in het persoonsregister. Er zijn verder geen vaste bezoekers in de opvang.

Wel gaan we er vaak op uit met mijn collega gastouder Claudine die tevens ook vaak kan zorgen voor vervanging bij ziekte/vrij dagen ect. Dit zorgt weer voor extra sociale contacten met andere kindjes en is het allemaal wat minder vreemd als de kindjes een x bij haar in de opvang komen.

In de opvang hebben we een vrij regelmatig dagschema, dagritme kaartjes en aanwezigheidsfoto’s zodat de kindjes weten wat en wie er gaat komen over de gehele dag.

Ik  zie een kind als een volwaardig persoon, een kind is al vanaf de geboorte uitgerust met het vermogen te communiceren en te leren.Met alles wat ik doe communiceer ik ook zoveel mogelijk tegen het kind, ongeacht de leeftijd. Ik luister naar de kinderen en geef de kinderen de aandacht die zij verdienen tijdens de verschoon momenten, eet en drink momentjes ect.

In mijn inziens is dit een basis voor een gevoel van veiligheid en een gezonde sociaal- emotionele ontwikkeling.           

Zo stimuleer ik de ontwikkeling van persoonlijke competentie:

In de opvang wordt er genoeg materiaal aangeboden om voor elke leeftijd uitdaging aan te bieden. Deze worden zowel zelfstandig aangeboden als onder begeleiding. Om de kinderen te helpen bij het ontwikkelen van hun persoonlijke competentie probeer ik ze zoveel mogelijk zelf te laten doen, doen is leren!

Zo stimuleer ik de ontwikkeling van sociale competentie:

Door samen met de kinderen spelletjes te doen en de eet- en drinkmomenten gezamelijk te laten plaatsvinden, probeer ik de interactie tussen de kinderen onderling op gang te brengen.

Op deze manier stimuleer ik de ontwikkeling in het eigen maken van waarden en normen: 

In de opvang wordt er veel aandacht besteed aan de algemene waarden en normen zoals eten met de mond dicht, op elkaar wachten, handen wassen, beleefd zijn ect. Om deze eigen te maken bij de kinderen geef ik natuurlijk het goede voorbeeld en zijn deze waarden en normen een vast onderdeel in de dagindeling. In de opvang zijn we aardig tegen elkaar en doen we elkaar geen pijn. We praten over kleine onenigheden en pakken we geen spullentjes van elkaar af maar vragen of iemand misschien een speelgoedje wil ruilen. Bij eventuele conflicten spring ik in maar probeer de kinderen het onderling op te laten lossen, ik benoem de positieve momenten om deze zoveel mogelijk te stimuleren.

Ik probeer de kinderen in hun waarde te laten en te leren dat niet iets per defenitie goed of fout is. Ieder kind heeft zijn of haar eigen mening en mag dit best ventileren, hier kunnen we altijd over praten met elkaar. Bij echt ongewenst/ongepast gedrag kan er even een time-out gegeven worden maar ik probeer dit wel te voorkomen door tijdig ingrijpen indien nodig.

Opvoedingsdoel in de binnen- en buitenruimte

Zo bereik ik een gevoel van emotionele veiligheid:

De opvang vindt plaats in mijn woonruimte, woonkamer, keuken en tuin. Deze ruimtes zijn uiteraard kindvriendelijk ingericht. Op de eerste etage is een speciaal kamertje ingericht voor de opvangkindjes om te slapen, voorzien van een goedgekeurd en veilig KDV duo ledikant. De kindjes slapen zoveel mogelijk in hetzelfde bedje met hun eigen knuffel/speen. In de keuken zitten we alleen aan de grote tafel voor de knutselactiviteiten en de eet- en drink momenten.

De baby’s liggen of in een wipstoeltje of de box en onder begeleiding op het speelkleed/grondbox. De tuin is volledig afgesloten en de kinderen mogen in principe overal komen. Het verschonen van de kinderen gebeurt in de woonkamer op een aankleedkussen of de bank met een eigen handoekje per kind, zo hoef ik niet naar boven en kan ik alles goed in de gaten houden en kunnen de kinderen mij altijd zien.

 Zo stimuleer ik de ontwikkeling van persoonlijke competentie:

De groep bestaat uit kinderen van verschillende leeftijden. De grote kinderen stimuleer ik om de kleinere kinderen te helpen en de kleinere kinderen leren op hun beurt weer van de grotere kinderen. In de speelruimte mogen de kinderen alleen speelgoed pakken uit de open kast. Als ze iets willen uit de gesloten kasten dan vragen ze dat aan mij. In de speelruimte staat speelgoed waar ze gewoon bij kunnen, deze worden regelmatig gewisseld zodat het leuk en uitdagend blijft en uitnodigd tot (opnieuw) ontdekken. Knutselen, tekenen en de eet- en drink momenten vinden altijd plaats aan de grote keukentafel en in de speelruimte ligt een speelkleed met bakken speelgoed. In de open kast staan boekjes die ze ten alle tijden mogen pakken. Soms staat er een tent in de woonkamer met een kleed en kussentjes waarin ze dan lekker kunnen spelen of een boekje lezen, deze wordt regelmatig afgewisseld met een tafeltje met duplo.

Om de grove motoriek te stimuleren kunnen ze spelen met o.a. de wobbel en de bilibo, er is voldoende ruimte om te dansen en ook doen we regelmatig yoga oefeningen. Ik leer de kinderen ook zelf trap lopen zodat ze onder mijn begeleiding naar boven kunnen lopen en gelijk hun motoriek kunnen ontwikkelen. Het speelgoed en de inrichting kan worden aangepast naar de leeftijden en ontwikkelingsstadia van de groep. In de tuin is ook buitenspeelgoed, los speelgoed, loopfietsjes en een FEBER speeltoestel.

Zo stimuleer ik de ontwikkeling van sociale competentie:

De groep bestaat uit veschillende leeftijden, de ruimte is zo ingericht dat de kinderen overal bij kunnen. De knutsel/teken activiteiten en de eet- en drinkmomenten vinden gezamenlijk plaats aan de grote tafel zodat het samen praten ook meer gestimuleerd wordt doordat er minder afleiding is van speelmateriaal. Ook kunnen we hier spelletjes doen en puzzelen. In de tuin staat een speeltoestel waarin de kinderen samen kunnen spelen en met mooi weer ook de watertafel en de waterbaan. Maar ook een kinder picknicktafel met rugleuning waar ze kunnen zitten om met elkaar te kletsen.

Op deze manier stimuleer ik de ontwikkeling in het eigen maken van waarden en normen:

Zowel binnen als buiten hebben we de afspraak dat we elkaar geen pijn doen of speelgoed van elkaar afpakken. Mocht er toch een conflict ontstaan begeleid ik de kinderen met het oplossen hiervan, waarom zijn we boos en wat kunnen wij hieraan doen? De ruimtes houden we overzichtelijk door regelmatig op te ruimen, met name voor de eet- en drinkmomenten en na een activiteit. Dit doen we gezamenlijk.

Opvoedingsdoel In de Groep

Zo bereik ik een gevoel van emotionele veiligheid:

Om een goed gevoel van emotionele veiligheid te krijgen bij een kind zie ik bij voorkeur graag dat een kindje minimaal 2 dagen in de week de opvang bezoekt. Bij uitzondering neem ik kindjes aan die maar 1 dag komen maar dan wel minimaal 8 uur. Dit omdat ik van mening ben dat de hechting veel beter tot stand komt als een kindje regelmatig de opvang bezoekt.Als  groep doen we ook activiteiten samen en laat ik de kinderen regelmatig in tweetallen dansen en spelletjes doen. We praten veel bij alles wat we doen en ook de kinderen die iets minder opvallen in de groep probeer ik te stimuleren door vragen te stellen en gesprekjes aan te knopen.

Zo stimuleer ik de ontwikkeling van persoonlijke competentie:

Ik bied heel beperkt flexibele opvang aan dus de groep bestaat elk dag uit een vast groep kinderen. De kinderen kennen elkaar goed en dat voelt vertrouwt. Alle kinderen in groep kunnen van elkaar leren, ze helpen elkaar en houden rekening met elkaar. Zo moeten ze bijvoorbeeld wachten op elkaar met eten en drinken en met de jassen en schoenen aandoen voordat we naar buiten kunnen.

Ze leren van elkaars “foutjes”doordat ze zien hoe ik daar mee omga en we in sommige gevallen de “foutjes” gebruiken om met zijn alle iets te leren. Bijvoorbeeld als een kindje oversteekt zonder te kijken bespreken we met zijn alle waarom dit niet gewenst is en zelfs gevaarlijk.

Zo stimuleer ik de ontwikkeling van sociale competentie:

Het werken met thema’s helpt het versterken van het groepsverband. Vaak bespreken wij de thema’s aan tafel en stel ik de kinderen om de beurt hierover vragen. De andere kinderen mogen hierop reageren en zo probeer ik een “discussie” omtrent het thema uit te lokken. De kinderen leren zo ook naar elkaar te luisteren en elkaar uit te laten praten. (2 belangrijke sociale vaardigheden)

Op deze manier stimuleer ik de ontwikkeling in het eigen maken van waarden en normen:

De thema’s waarmee we werken sluiten aan op de gebeurtenissen uit het echte leven. De feestdagen komen jaarlijks aan bod, hier verzin ik activiteiten bij. Maar ook als ouders er een kindje bij krijgen of er iets speciaals gebeurt is bespreek ik dit met de kinderen en bekijk ik of ik hier activiteiten bij/mee kan doen. De momenten dat ik aan tafel zit met de kinderen maak ik tot een sociaal gebeuren, we bespreken de thema’s, wat we buiten hebben gezien/gedaan, doen hier knutselactiviteiten, zingen liedjes of ik lees een boekje voor. Ik beschik over speelgoed dat aansluit op het alledaagse leven. Zo beschik ik bijvoorbeeld over een keukentje. De kinderen spelen na wat ze in het dagelijks leven gezien hebben. De afspraken tijdens de gesprekken zijn dat we elkaar uit laten praten en iedereen de kans geven om wat te kunnen zeggen.

Opvoedingsdoel met het activiteitenaanbod en speel-spelmateriaal

Zo bereik ik een gevoel van emotionele veiligheid:

Ik hanteer over het algemeen een dagindeling wat duidelijk wordt gemaakt d.m.v. dagritmekaarten. Er is altijd ruimte voor individueel spel en samenspel. Tussen activiteiten door kunnen de kinderen zelf kiezen of ze samen of alleen vrij willen spelen. Als we gaan knutselen/kleuren/kleien doen we dit vaak samen aan de grote tafel zodat ze niet afgeleid worden door ander speelmateriaal, maar als een kindje hier geen zin in heeft mag deze ook vrij spelen. Het speelgoed wat in de ruimte gebruikt mag worden staat bij het speelkleed en wat in een open kast (boekjes ect.) Dit speelgoed wordt regelmatig gewisseld en aangepast op de leeftijd(en) van de groep, thema’s, seizoen en feestdagen.

Het speelgoed wat beneden staat mogen ze gebruiken, de rest staat boven. De knutsel en teken spullen staan in de kast en mag uiteraard altijd gebruikt worden maar dit moet eerst worden gevraagd en dan pak ik het voor ze. Open kast mogen ze dus zelf pakken, alle dichte kasten blijven ze uit. Op deze manier zorg ik voor duidelijkheid en voorkom ik dat de kinderen in kasten gaan rommelen en eventueel materialen pakken die niet voor hun leeftijd geschikt zijn.

Zo stimuleer ik de ontwikkeling van persoonlijke competentie:

Doordat ik met dagritmekaarten werk en vaak dus probeer om al wel een soort planning te hebben voor de dag, maak ik wel ruimte voor de ideeën van de kinderen. Als een kindje liever wilt knutselen i.p.v. schilderen wat die dag op de planning staat dan is dat geen probleem en doen we gewoon beide. Op deze manier is er ruimte voor zelf initiatief en dit stimuleer ik graag. Ik kijk naar het kind en probeer zo veel mogelijk activiteiten aan te bieden waarin ze nog uitdaging hebben. Het speelmateriaal wordt meestal gedeeltelijk aangepast aan een thema/seizoen/feestdagen, maar buiten het thema is er ook altijd aanbod van spel en speelmateriaal.

Zo stimuleer ik de ontwikkeling van sociale competentie

Om de kinderen binnenshuis te stimuleren om samen te spelen en/of fantasiespel heb ik o.a. een poppenhuis, treinrails, verkleedkist ect. Tijdens onze wandelingen buiten, picknicks, winkelen en bezoekjes aan de speeltuinen of de pony’s spelen we ook veel samen zoals o.a. tikkertje, voetbal en verstoppertje. Ik kijk goed naar de kinderen om in te schatten of het aangeboden speelgoed nog genoeg uitdaging bied aan de groep en pas dit aan indien nodig. Er is genoeg aanbod voor zowel de jongens als de meisjes al maakt dit vaak niet echt uit en spelen zowel de jongens als de meisjes met alles.

Op deze manier stimuleer ik de ontwikkeling in het eigen maken van waarden en normen:

Thema’s sluiten vaak aan op gebeurtenissen uit het echte leven, gezin of de wijk. De feestdagen en de seizoenen komen jaarlijks terug en krijgen ook aandacht, hier verzin ik knutsels en/of activiteiten bij. We maken altijd iets leuks voor de verjaardagen van papa en mama, vaderdag/moederdag of een nieuw gezinslid ect. Zo leren de kinderen dat het aardig is om iets liefs te doen voor andere en een beetje waardering te uiten. Het speelgoed heeft ook een functie, zoals bijvoorbeeld het keukentje, telefoon en kassa hiermee spelen de kinderen gebeurtenissen na die ze om hun heen zien in het dagelijks leven. Voor het elk eet- en drink moment ruimen we het speelgoed op.

Wenperiode

In de wenperiode kan het kind wennen aan de nieuwe situatie, dit is de eerste 2 keer vaak een aantal uurtjes. Op deze wendagen zijn de ouders bereikbaar. Daarna kan de opvang beginnen.

Planning:

Wat moet u voor u kind meenemen?

- slaapspullen indien nodig

- eten drinken ( alleen nodig bij allergie ) of voor kindjes onder de 1 jaar

- extra setje schone kleren

 - luiers, lotiondoekjes

 - eigen knuffel en/of speen

Ziekte en vakantie:

Als ik ziek ben, vakantie heb of dagje afwezig ben dan schrijf ik de uren niet. Als het gastkind ziek is dan worden de uren wel berekend. Bij vakantie en vrije dagen van het gastkind buiten mijn vakantie om worden de uren voor 50% berekend. Mijn vakanties geef ik ruim van tevoren aan.  ( dit alles kunt u nalezen in de “Huisregels” )

Klachten

Als u een opmerking heeft, ook al vindt u het moeilijk om het te zeggen: zeg het toch. Samen wil ik ervoor zorgen dat uw kind een leuke tijd heeft bij mij als gastouder en ik stel uw opmerkingen -positief en negatief - op prijs.

Protocol vermoeden kindermishandeling

Bij het vermoeden van kindermishandeling maak ik gebruik van het protocol vermoeden kindermishandeling gastouder. De ouder kan bij vermoeden contact opnemen met het gastouderbureau. Wij zullen de melding discreet in behandeling nemen en na onderzoek doorverwijzen naar de daartoe bevoegde instanties. Men kan zich ook anoniem melden bij meldpunt kindermishandeling. VEILIG THUIS: advies en meldpunt huiselijk geweld en kindermishandeling : www.vooreenveiligthuis.nl

Protocol calamiteiten

Wanneer ik meer dan 4 kinderen tegelijkertijd opvang, eist de Wet Kinderopvang dat ik beschik over een achterwacht. De achterwacht blijft tijdens noodsituaties achter bij de kinderen, informeert de kinderen/ouders en neemt contact op met de ouders zodat deze de kinderen kunnen komen ophalen.

Recht op bescherming van privacy

Persoonlijke gegevens van ouders en kind worden door mij vertrouwelijk behandeld. Wat besproken wordt blijft in vertrouwen.

Deel deze pagina