Welkom bij Gastouderopvang Het Lammetje
Gastouderopvang Het Lammetje werkt samen met de volgende gastouderbureau's:
AlleskidsZoetermeer, ViaViela en Gastouderland.
Veel mensen vragen zich af waarom het verplicht is om de opvang via een Gastouderbureau te moeten laten lopen.
De gastouder verzorgt immers de opvang en daar hebben de ouders het meest contact mee. Maar het gastouderbureau heeft wettelijk wel een aantal verantwoordelijkheden.
Het gastouderbureau moet volgens de wet zorgen voor verantwoorde kinderopvang. Volgens de AMvB en de Ministeriële Regeling beoordeelt het gastouderbureau per gastouder of de samenstelling van de groep op te vangen kinderen verantwoord is. Hierbij kan bijvoorbeeld worden gekeken naar de grootte van de opvangruimte, de leeftijd van de kinderen, de deskundigheid en ervaring van de gastouder. Het gastouderbureau is verplicht om elk jaar een evaluatie/voortgangsgesprek met de ouders en de gastouders schriftelijk vast te leggen.
Daarnaast moet het gastouderbureau goed bereikbaar zijn voor ouders en gastouders en moeten alle betalingen via het gastouderbureau lopen zodat de ouders recht hebben op de Kinderopvangtoeslag. Het gastouderbureau zorgt ervoor dat jaarlijks de opvang uren worden geregistreerd bij de belastingdienst d.m.v. een jaaroverzicht.
De belastingdienst zal aan de hand van dit jaarlijks overzicht de definitieve kinderopvangtoeslag berekenen en het teveel of te weinig uitbetaalde kinderopvangtoeslag verrekenen met het maandelijkse voorschot wat de ouders al hebben ontvangen.
Ook kan het gastouderbureau bemiddelen tussen ouders en gastouders, de meeste bureau's hebben een platform waar zoekende ouders en gastouders elkaar kunnen vinden. In de praktijk vinden de meeste ouders en gastouders elkaar zelf door bijvoorbeeld mond op mond reclame of oproepjes op social media, maar ook dan moet er uiteindelijk een gastouderbureau gekozen worden om mee samen te werken.
Na een formele inschrijving met het gekozen gastouderbureau vindt er een intakegesprek tussen ouder en gastouderbureau plaats.
Tijdens dit gesprek krijgen de ouders ( meer) informatie over de inhoud van gastouderopvang en de dienstverlening en kosten van het gastouderbureau.
Vervolgens zorgt het gastouderbureau voor een koppeling van ouder en gastouder.
Het gastouderbureau is verantwoordelijk voor de begeleiding van ouders en gastouder, het vastleggen van afspraken, bemiddelen bij eventuele conflicten en het sluiten van een overeenkomst. De ouders sluiten een overeenkomst met het gastouderbureau en een overeenkomst met de gastouder.
De meeste gastouders zorgen zelf voor jaarlijkse bijscholing op verschillende vlakken, maar het gastouderbureau is ook verplicht om bijscholing aan te bieden en moet controleren of de gastouders (blijven) voldoen aan alle wettelijke kwaliteitseisen.
VOG (verklaring omtrent goed gedrag)
Volgens de wet moeten gastouders en bij het gastouderbureau werkzame personen (inclusief de houder) een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) aan het gastouderbureau overleggen.
Ook de gastouder moet vanzelfsprekend in het bezit zijn van een VOG, daarnaast
moeten ook andere personen van 18 jaar of ouder, die op hetzelfde adres als de gastouder wonen of als stagiaire of vrijwilliger werken, in het bezit zijn van een VOG. Een VOG geeft aan dat er geen belemmering is gevonden voor de uitoefening van een specifieke functie en is daarmee een controle aan de poort. Delicten die relevant zijn, en alle delicten die in het buitenland zijn gepleegd, worden toegevoegd aan het dossier in Nederland en vice versa en worden meegenomen in de afweging tot het afgeven van een VOG door Dienst Justis.
Daarnaast is er sprake van continue screening. Zodra personen die in de kinderopvang werken in aanraking komen met justitie vanwege een strafbaar feit (bijvoorbeeld de gastouder), bekijkt Dienst Justis of het vergrijp van invloed is op het uitoefenen van de functie. Als dit zo is, krijgt het gastouderbureau hiervan een melding via de betreffende de GGD. De betreffende gastouder is na de melding verplicht een nieuwe VOG aan te vragen. Zonder VOG is hij of zij niet meer bevoegd om als
gastouder te werken.
Controle op de Accommodatie en inrichting:
Huisvesting is een belangrijk onderdeel van de kwaliteit van de opvang. Het opvangadres moet volgens de AMvB en de Ministeriële Regeling beschikken over voldoende speel- en slaapruimte voor kinderen.
Voor kinderen tot 1,5 jaar moet er een afzonderlijke (veilige) slaapruimte zijn.
De buitenspeelruimte moet veilig, afgesloten en in overeenstemming met het aantal en de leeftijd van de op te vangen kinderen zijn ingericht. Jaarlijks zal het gastouderbureau dan ook een Risico Inventarisatie uitvoeren om te waarborgen dat de gastouder hier (nog steeds) aan voldoet.
De meldcode kindermishandeling & de meldplicht
Opvangorganisaties spelen een belangrijke rol in het signaleren en melden van (vermoedens van) kindermishandeling. Daarom dient iedere opvang volgens de AMvB en de Ministeriële Regeling een meldcode te hebben voor vermoedens van kindermishandeling of seksueel misbruik.
Deze meldcode vertelt welke procedure gevolgd moeten worden bij vermoedens.
Een gastouder moeten op de hoogte zijn van het bestaan en de inhoud van de
meldcode en moeten ernaar kunnen handelen.
Naast het hanteren van een meldcode geldt er voor gastouders en gastouderbureau's ook een meldplicht.
Bij het vermoeden van kindermishandeling of seksueel misbruik speelt het gastouderbureau dus ook een belangrijke rol.
Al met al doet een gastouderbureau meer dan iemand in eerste instantie denkt, de gastouder moet zorgen dat er voldaan wordt aan de kwaliteitseisen en een veilige, leuke, leerzame opvang van uw kind, maar het gastouderbureau heeft hierin ook een verantwoordelijke en controlerende rol.
Het gastouderbureau is als alles goed gaat redelijk onzichtbaar voor de ouders maar is er altijd om op terug te vallen!
Gastouderopvang Het Lammetje - Lammerweide 26 - 2727 EX - Zoetermeer
info@gastouderopvanghetlammetje.nl
Mobiel: 06-49637595- K.v.K. nummer: 61773867
Aangesloten bij Gastouderbureau Alleskidszoetermeer & Viaviela & Gastouderland
Aangesloten bij: